Laat ons je SPEELGOEDVRAAG weten!

Wil je ook iets weten over speelgoed? Of over spelen met speelgoed? Je kunt je vraag mailen naar info@speelgoedvanhetjaar.nl. De vragen met de antwoorden worden op Facebook en op onze website gezet! Van september tot en met december kunnen vragen worden ingestuurd. 

De deskundigen aan het woord: klik hier


Vraag over verpakking Lego Friends

Mijn dochter Femke is helemaal dol op Lego Friends en heeft al ruim 20 setjes.
Alleen in de doosjes zitten de onderdelen verpakt over meerdere plastic zakjes.
Is het ook mogelijk om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken?
Mvg, Alyt en Femke van der Heide

Lees hier het antwoord

Hartelijk bedankt voor je vraag over onze visie op recycling en het beschermen van het milieu. Een van onze kernwaarden is dat we een ‘groen’ bedrijf willen zijn. De LEGO® waarden, die de basis zijn van ons bedrijf, omvatten ook onze Planet Promise (http://www.lego.com/aboutus/responsibility).
In deze verklaring hebben wij de toezegging gedaan minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. We hebben bijvoorbeeld ons standaard verpakkingssysteem aangepast met de nadruk op hoe we LEGO sets wereldwijd verzenden. Dit heeft onze dozen gemiddeld 18% kleiner gemaakt en heeft de hoeveelheid gebruikt verpakkingsmateriaal verminderd.
Hoewel we ernaar streven waar mogelijk minder verpakkingsmateriaal te gebruiken, moeten LEGO sets nog steeds verpakt worden in dozen en zakken om een complete set van hoge kwaliteit te kunnen garanderen.
Om het materiaal dat we gebruiken duurzamer te maken, proberen we 75% gerecyclede materialen in onze zakjes, dozen, brochures en bouwmaterialen te gebruiken.
Vanaf 2014 gaan we volledig over op materiaal met een certificaat van de Forest Stewardship Council. Wat betreft de LEGO en DUPLO® onderdelen zelf, recyclen we plastic in onze fabrieken waar mogelijk. Het plastic kan worden versnipperd, gesmolten en gebruikt worden om nieuwe onderdelen te maken met de kwaliteit die je van ons gewend bent.
Als je meer wilt weten over ons milieubeleid, kijk dan naar onze Planet Promise en andere informatie op http://www.lego.com/aboutus/responsibility.


Vraag over zelfstandig spelen

Mijn vraag over speelgoed is: hoe leer je een kind zelfstandig spelen? Mijn zoon is enigst kind en inmiddels bijna 6. Probleem is dat hij gewoon niet alleen kan spelen. Ik heb al van alles geprobeerd. Speelt jij bij iemand leuk met Kapla, dan neem ik dat meteen als tip mee en krijgt hij bijv. voor zijn verjaardag Kapla. Maar dan speelt hij er in zijn eentje niet mee. Hetzelfde geldt voor LEGO, knutselspullen etc.. We zijn lid van de speelotheek, maar hij speelt alleen de eerste dag met het speelgoed en daarna niet meer. Hij wil vaak dat wij mee doen, of wil een gezelschapsspelletje doen. Ik zou het zo leuk vinden als hij ook lekker uren met LEGO o.i.d. kan spelen. Hoe stimuleer ik dit?
Met vriendelijke groet, Michèle Hoenselaar

Lees hier het antwoord

Uw vraag heb ik voorgelegd aan Ger Ramakers, de ontwikkelingspsycholoog. Hier zijn reactie:
Als ik het goed begrijp, dan speelt je zoontje bijna alleen maar met zijn ouders of met een vriendje (klopt dat laatste?). Met de informatie die ik nu heb is me niet zo duidelijk waarom je zoontje niet alleen wil spelen. Daar kunnen soms specifieke redenen voor zijn en dat kan wel wat uitmaken voor wat er nodig is om hem tot (langer) alleen spelen te krijgen. Vindt hij het gewoon veel leuker om samen te spelen, heeft hij een beperkte volgehouden aandacht, heeft hij moeite met spelen in het algemeen? Het klinkt alsof je zoontje snel uitgekeken is op nieuw speelgoed. Vindt hij speelgoed na een keer spelen (blijvend) saai of kan hij er wel weer leuk mee spelen als hij het met iemand anders weer kan doen?
Allereerst: bedenk dat het voor veel kinderen van 6 moeilijk is om lang achtereen hetzelfde te doen (behalve misschien computerspelletjes). De volgehouden aandacht is op die leeftijd voor de meeste kinderen nog heel beperkt - denk aan 15 tot 30 minuten. Daarbij ligt het er ook aan hoe leuk ze de betreffende activiteit vinden. Is het heel leuk, dan kunnen ze het een stuk langer volhouden, is het niet leuk, dan beginnen ze er waarschijnlijk niet eens aan. Verwacht dus niet dat je zoontje op deze leeftijd uren achter elkaar alleen speelt.
Mijn (algemeen) advies: Laat je zoontje speelgoed kiezen dat hij leuk vindt en vertel hem dat je eerst tien minuten samen met hem speelt (gebruik een timer of eierwekker hierbij om de tijd zichtbaar te maken, want het tijdsbesef is op deze leeftijd nog beperkt) en dat je graag wil hebben dat hij daarna even lang alleen speelt. Als hij dat doet, geef hem dan complimenten, en benoem waarvoor ("Heel goed dat je zo lang alleen gespeeld hebt; ik ben trots op jou!"), en speel daarna nog tien minuten samen met hem als beloning. Misschien is tien minuten in het begin al te lang. Kies dus een tijdsduur die past bij wat hij goed kan volhouden en die ook past bij jouw plannen. Het is belangrijk dat hij slaagt in zijn taak (de afgesproken tijd alleen spelen). Als hij lang genoeg alleen gespeeld heeft, geef hem dan altijd dikke complimenten en een knuffel en zeg dat je het heel goed vindt dat hij zo lang alleen gespeeld heeft. Dat kun je later in zijn bijzijn ook nog eens aan vader laten weten. Hierdoor kan hij zich zelf trots en competent vinden en dat willen alle kinderen graag. Als dit een paar dagen lang goed gaat met deze tijdsduur, voer de tijd dan wat op. Bijvoorbeeld van 10 naar 15 minuten. Zo ga je dan door. Je zult er dus aardig wat tijd in moeten steken als je dit goed wil krijgen. Stel de eisen echter niet te hoog, hij is nog maar zes. Voordeel van het versterken van de volgehouden aandacht is dat hij er op school en in andere situaties ook plezier van kan hebben. Je kunt ook overwegen om je zoontje toestemming te geven om na de afgesproken tijd met ander speelgoed te mogen spelen - als hij vooral behoefte heeft aan afwisseling.
Ik hoop dat je hiermee wat kunt. Succes! Ger Ramakers 


Vraag over speelgoed uitkiezen

Beste,
Als mama van drie jonge kinderen vind ik het een uitdaging om speelgoed te vinden dat tegelijk leuk en leerzaam is.
Voor de oudste 2 valt het allemaal nog mee. Echter, mijn jongste, een jongedame van bijna 3, krijgt ook graag een cadeau van de Sint. Alleen weet de Sint niet goed meer wat brengen. De jongedame heeft een oudere zus van 5 en een grote broer van 6. Je kan je voorstellen dat ze alles heeft!
Ik ben dus op zoek naar iets uitdagends, waar ze ofwel alleen ofwel samen met de broer en zus mee kan spelen. Niet de zoveelste pop in de rij, blokken hebben we ook al bij de vleet. Puzzelen doet ze heel graag, een kast vol hebben we daar al van.
Ik zag de Co De Rups, dat lijkt me interessant. Echter, het staat bij het speelgoed voor kinderen van 4-5 jaar. Mijn jongste is vrij pienter, zou het lukken voor haar? Ze ziet en leert ook veel van broer en zus uiteraard.
PS: Kan het dat we vanuit België niet kunnen stemmen en meedoen voor de prijzenpot?
Alvast bedankt! Groeten, Tina Croes, Mama van Aiko, Xana en Yuna

Lees hier het antwoord

Ja, het is best lastig om het goede speelgoed voor iemand te kiezen! En helemaal is het lastig als je het kind niet kent.
Het allerbelangrijkste is om speelgoed uit te zoeken dat past bij de interesses en mogelijkheden van de jonge dame en die kunnen heel anders zijn dan van broer of zus. Als er al een kast vol is met puzzels dan is Co De Rups wellicht een goede keus. Veel speelgoed is leuker voor een kind als het met enige begeleiding van volwassenen wordt gespeeld. Daarom zou Co de Rups een keuze kunnen zijn, in ieder geval maakt het artikel geluidjes en bewegingen. Wellicht is het handig om nog eens goed te lezen wat het artikel doet en het commentaar van de ontwikkelingspsycholoog er op na te lezen: http://www.speelgoedvanhetjaar.nl/nominaties/categorie/4-5-jaar Uw dochter moet nog drie worden, schrijft u. Ik zou als ik u was nog eens kijken naar de criteria van speelgoed, de ontwikkelingspsycholoog heeft ook daarover geschreven:  zie hier, op pagina drie vindt u een aantal belangrijke punten.
Veel succes met het maken van een keuze, ik hoop dat ik u heb geholpen.
En zeker kan er vanuit België worden gestemd en dus speelgoed gewonnen!


Vraag over de Selfie Cam

Ik kijk voor mijn dochters regelmatig op jullie site om leuke cadeaus uit te zoeken. Maar nou viel me iets op. Ik was aan het kijken naar de selfie cam van Vtech en begrijp niet dat deze genomineerd is met een dermate slechte camera. 0.3 megapixel is wel erg slecht om de foto's nog op een computer te kunnen gebruiken of om nog af te kunnen drukken. Voor de rest een leuk product maar kwalitatief is dit natuurlijk niet leuk voor meiden als ze dit willen printen ofzo.
Hoe kan dit product toch genomineerd zijn? Mvg Saskia Goedhart

Lees hier het antwoord

Uw vraag heb ik voorgelegd aan VTech en dit is het antwoord:
Klopt dat de Kidizoom Selfie Cam een camera heeft met 0,3 megapixels waardoor de kwaliteit wat minder is wanneer je de foto's zou willen printen. Maar deze Cam is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Jonge meiden die elk leuk moment meteen willen vastleggen (zonder dat ze eerst de smartphone of camera van de ouders moeten vragen), de foto's meteen terug willen kijken op het scherm en willen bewerken met grappige effecten. De Kidizoom Selfie Cam is bovendien zoveel meer dan alleen een camera. Zo heeft deze toffe gadget ook een geïntegreerde make-up studio en kapsalon en kun je er leuke spelletjes op spelen.
Om een idee te krijgen wat deze Selfie Cam zo leuk maakt en waarom hij volgens ons terecht genomineerd is voor Speelgoed van het Jaar, verwijzen we je naar de review van Pinkit:  http://www.pinkit.nl/kinderen/kids-vtech-kidizoom-selfie-cam-win/
Op http://www.speelgoedvanhetjaar.nl/nominaties/categorie/6-7-jaar vindt u bij de Selfie Cam de mening van de vakjury en de toelichting op de camera van de ontwikkelingspsycholoog.
Ik hoop dat u door het bovenstaande meer inzicht heeft gekregen waarom de keus van de vakjury op dit artikel is gevallen.


Vraag over jongens- en meisjesspeelgoed

Beste Ger Ramakers,
Hoe leer ik mijn dochter dat er niet zoiets is als meisjes- en jongensspeelgoed? Tamara Stok

lees hier het antwoord

Antwoord van Ger Ramakers
Elk kind kan met elk speelgoed spelen. Wat belangrijk is, is dat een kind speelt met wat het leuk vindt. Het kind bepaalt dus zelf waar het mee wil spelen, mits het kind daar de mogelijkheid toe heeft. In het algemeen blijkt dat jongens en meisjes verschillen in voorkeur hebben voor bepaald speelgoed. Die voorkeur ontstaat echter pas ongeveer na het tweede levensjaar. Daarvoor spelen de meeste jongens en meisjes even graag met allerlei speelgoed, of dat nu poppen of auto's zijn. In mijn onderzoek heb ik gezien dat jongens graag bewegen en vaak van harde geluiden houden. Die vinden het dan vaak leuk om met auto's of stoer speelgoed te spelen. Meisjes houden vaak van meer rustige activiteiten, dus die vinden het dan leuk om bijvoorbeeld met poppen te spelen. Maar er zijn ook jongens die het leuk vinden om met poppen te spelen en meisjes die graag met auto's of blokken spelen.  

Waar je als kind mee speelt ligt er dus vooral aan hoe je zelf in elkaar zit en aan wat jou boeit, waar ze leuk mee bezig kan zijn. Je kunt het vergelijken met beroepen. Vroeger zaten er in het leger en de politie alleen mannen, nu zitten er ook veel vrouwen in. In de verpleging werkten bijna alleen vrouwen. Nu werken ook veel mannen met veel plezier in de verpleging. Het is dus niet zwart-wit. Meisjes kunnen ook heel stoer zijn en kiezen dan voor stoer speelgoed, terwijl jongens ook heel zachtaardig kunnen zijn en voor verzorgend spel kiezen.  

Bied je dochter allerlei verschillend speelgoed aan en laat haar weten dat ze mag spelen met wat zij leuk vindt. Spelen gaat om plezier hebben, en je dochter bepaalt zelf waar ze plezier in heeft. Een probleem kan zijn dat leeftijdgenoten druk op kinderen uitoefenen die niet voldoen aan het idee van "jongens- en meisjesspeelgoed". Soms worden kinderen daar dan mee gepest. Als dat zou gebeuren dan zou je dochter kunnen zeggen dat ze gewoon speelt met wat zij leuk vindt en dat haar niet kan schelen wat anderen daarvan vinden. Dat iedereen moet spelen met wat hij of zij leuk vindt, als je maar plezier hebt. 

Ik hoop dat ik hiermee je vraag  beantwoord heb. Zo niet, geef dan wat preciezer aan wat je wilt weten (gaat het bijvoorbeeld om bepaald speelgoed dat jij aanbiedt, maar waar je dochter niet mee wilt spelen of om "jongensspeelgoed" waar zij eigenlijk mee wil spelen, maar het niet doet vanwege de opvattingen over jongens- of meisjesspeelgoed?) en ook hoe oud je dochter is.


Vraag over nijntje dansende blokjes

Waar kan ik aangeven dat de "dansende blokjes van Bruna" ABSOLUUT NIET in aanmerking komen voor de titel speelgoed van het jaar 2016. Wat een waardeloos spel voor 20 euro. De dansende blokjes zijn zo groot als een dobbelsteen en van heel dun karton/papier. Te enthousiast door een kind beetgepakt is het blokje al heel snel geeeeeeeeeeeen blokje meer. Tsjonge - tsjonge en dat voor 20 euro: een belachelijk hoge prijs voor zo'n minimaal uitgevoerd spelletje. Met groet, Rita Hartgers

lees hier het antwoord

Wat jammer dat u het met de keuze van de vakjury van “Nijntje dansende blokjes” niet eens bent. In deze categorie is speelgoed opgenomen voor kinderen van 0 tot en met 3 jaar, dit artikel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en dus kunnen de blokjes de afmeting hebben van een “dobbelsteentje”.
Als het artikel bedoeld was geweest voor kinderen jonger dan 3 jaar, dan waren het andere blokjes geweest vanwege de regelgeving, die stelt strenge eisen aan kleine onderdelen onder meer i.v.m. verstikkingsgevaar.
Door de fabrikant is gekozen voor stevig karton omdat als de blokjes van plastic waren gemaakt, het veel lastiger zou zijn geweest om de blokjes te laten dansen. 
In de regel knijpen kinderen van 3 jaar niet meer in van alles en nog wat dus zij zouden leuk met het artikel moeten kunnen spelen. Mochten de blokjes zijn stuk gegaan dan kunt u bij de leveranciers nieuwe exemplaren krijgen. Neem dan s.v.p. contact op met Karin Brouwer, k.brouwer@vandermeulen.com.
Verder wil ik u nog graag wijzen op de mening van de vakjury over dit artikel en de toelichting die de ontwikkelingspsycholoog heeft gegeven, u kunt e.e.a. vinden bij “nijntje dansende blokjes” op:  http://www.speelgoedvanhetjaar.nl/nominaties/categorie/0-3-jaar.


Vraag over kleur van de Kidi Super star

Wij hebben een muzikale zoon van 5 (bijna 6) jaar. Hij wil voor Sinterklaas heel heel graag een microfoon. Dus gaan wij als ouders op zoek en vinden de zeer leuke kidi super star. Is dit product ook in andere kleuren beschikbaar?
Wij lopen er zeer vaak tegen aan dat speelgoed in meisjes kleuren wordt uitgebracht. We vragen ons af waarom er bij deze microfoon ook weer voor roze met paars gekozen is? Dit is toch speelgoed wat duidelijk leuk is voor meiden en jongens?
Met vriendelijke groet, Marijke van Zwienen

Lees hier het antwoord

Van VTech, de leverancier van de Kiki Super Star, krijg ik de volgende reactie:
De Kidi Super Star is op dit moment nog niet verkrijgbaar in andere kleuren, maar wij zullen de reactie zeker intern meenemen. Daarnaast zouden wij haar willen adviseren onze Sneak Preview op Facebook goed in de gaten te houden, omdat nieuwe producten (en andere kleuren) hier als eerste aangekondigd worden. 


Vraag over leeftijdsgrens van een spel

Hoi,
Ik zag op Facebook jullie oproep om een vraag te stellen.
Mijn vraag is: hoe bepalen jullie de leeftijds(onder)grens van een spel? Groeten Esther

Lees hier het antwoord

Op Europees niveau is bepaald hoe moet worden vastgesteld (Richtlijnen voor leeftijdsbepaling) voor welke leeftijd een artikel is bedoeld. Daarbij wordt uitgegaan van gemiddelden.


Vraag over de wegdelen van de Toet Toet Auto's

Wij zijn grote fan van de vtech toettoet auto's. Wat ons opvalt is dat alle sets eindigen op een open puzzelstukje. Daardoor is het lastig om alle sets aan elkaar te koppelen. Waarom is dat en kunnen er meer wegdelen met aan beide kanten een uitsteek puzzelstukje komen? En zoals je op de foto ziet hebben we al aardig wat.
Zie foto's voor de duidelijkheid. Hartelijke groet, Elin & Joas en mama Marieke. 

 

Lees hier het antwoord

Antwoord van VTech:

Zeker niet alle sets eindigen met een open wegdeel, maar zover ik kan zien is dit bij veel van de recente sets wel het geval. Waarom dit is zou ik niet met zekerheid durven te zeggen, maar het maakt het verbinden van sets mogelijk wel eenvoudiger. Als een klant bijvoorbeeld een brandweerkazerne heeft dan zijn er aan de voorkant twee open uiteinden met een aantal wegdelen ertussen. Doordat deze wegdelen op twee open-uiteinden van sets passen, is het ook mogelijk om ze eenvoudig te verleggen en ze op een ander open uiteinde van een set aan te sluiten. Draai de blauwe bocht bijvoorbeeld om zodat het rode wegdeel op het open uiteinde van een andere set kan worden aangesloten. Dan kan met de wegdelen, de blauwe schans met een andere set worden verbonden.

Daarnaast zal het zo zijn dat bij consumenten met heel veel verschillende sets en wegdelen, er vaak altijd wel een aantal wegdelen over zullen blijven. Voor de meeste mogelijkheden om wegen aan te leggen kunnen we de Wegdelenset Deluxe aanbevelen hier zitten vele verschillende wegdelen bij zodat er veel nieuwe mogelijkheden zullen ontstaan om sets met elkaar te verbinden. Echter zal er ook dan vaak nog wel ergens een paar stukjes ongebruikt blijven (of zoals op de foto te zien is, kan dit worden gebruikt om een weg te maken die nergens op aansluit).


Vraag over het geluidsniveau bij Spy Code

"Mijn zoons willen graag het spel Spy Code, het staat al op hun verlanglijstje. Maar ik heb een vraag hierover, ze zijn namelijk beiden slechthorend, ze dragen gehoorapparaten, en omdat het bij dit spel om het luisteren gaat, is mijn vraag hoe luid kan het geluid afgespeeld worden? Met gehoorapparaten horen ze ongeveer vanaf 30db, hoge tonen horen ze minder goed dan lage tonen."

Lees hier het antwoord

Leverancier Yulu geeft het volgende antwoord:
"De Spycode heeft een microfoonuitgang in het midden van het deel dat tegen het oor gehouden moet worden. De uitgang heeft een standaardsterkte van 60Db. Dit zal dus voor de kinderen van Sandra geen problemen geven."


Vraag over de Magic Points van de Vrolijke Vriendjes

Wij hebben een speelgoedvraagje over de vrolijke vriendjes reeks. Mijn dochtertje van 3 is er helemaal gek op, maar we vragen ons nu dus af hoe het kan dat die popjes reageren als je ze erin steekt. Wij hebben Bas de buschauffeur als voorbeeld. Hij gaat dan rijden met nog 2 extra popjes en alle drie de popjes reageren op elkaar en het busje. En nu zijn wij heel benieuwd hoe dit zo kan. Ha ha, kan niet alleen door de batterijen komen. Emie, moeder van Sophia (3 jaar).

Lees hier het antwoord

Wij hebben de vraag neergelegd bij VTech en zij gaven het volgende antwoord: 
“De accessoires van de Vrolijke Vriendjes zijn voorzien van Magic Points, waardoor de Vrolijke Vriendjes als het ware tot leven komen. Een ‘Magic Point’ bevat een magische sensorherkenning en daardoor worden grappige zinnetjes, vrolijke liedjes en korte melodietjes geactiveerd. Op de website www.vtechnl.com vind je meer informatie.”


vraag over technisch lego

Hallo,
Onze zoon van 5 jaar. Speelt heel graag met lego m.n. Technisch lego. Hij bouwt eerst de boekjes van na, maar daarna bedenk hij van alles ervan. Ook bekijk hij dingetjes van lego op YouTube en probeert dit na te maken.Hij bouwt al lego voor kinderen van 10 jaar. Hoe kunnen we hem blijven uitdagen hierin?
En dan nog een vraag over de lego  bouwboekjes. Hij bewaard deze in een map, maar bekijkt ze ook regelmatig. Hierdoor worden de boekjes er niet mooier/beter op. Hoe kunnen we deze het boekjes toch mooi houden...zodat ze over een jaar ook nog na te bouwen zijn?
Mvg Ton 

> Lees hier het antwoord

Dag Ton,

Dat uw zoontje van 5 graag met technisch Lego speelt is al opmerkelijk, maar meer nog dat hij technisch Lego voor de leeftijd van ong. 10 jaar al nabouwt en zelf dingen daarvan bouwt. Wellicht een kind met technische belangstelling, maar meer nog een kind met oog voor detail, met overzicht en een creatieve aanleg. Een kind dat later in staat zal zijn (of nu al is) om praktische problemen op te lossen. Dat ik dat opmerk is omdat onderzoek (van b.v. Danielle Krekels) naar de relatie van de eigen voorkeur van jonge kinderen voor bepaald speelgoed en hun latere beroepscarrière ons leert dat speelgoed als Lego, K'nex of Meccano (bouw- en constructiespeelgoed dus) in zekere mate een voorspellende heeft voor de latere beroepsvoorkeuren en -vaardigheden.

Op grond van bovenstaande is mijn advies: geef uw kind speelgoed of laat uw kind taken doen die inspelen opdat aankweken of gebruiken van die vaardigheden als: het hebben van overzicht, het zoeken van creatieve oplossingen van praktische vragen en problemen. Wellicht dat uw zoontje ook nog technisch is, wel let dan bij uw keuze van speelgoed ook op de technische ontwikkelingskant, maar stuurt u hem, a.u.b., niet eenzijdig de technische kant op omdat hij nu graag met technisch Lego speelt. Want al die door mij genoemde vaardigheden of vermogens moeten door meer dan alleen techniek worden gevoed.

Drs. M. Valenkamp, pedagoog.

Hoi Ton,

Je zoon klinkt een enorme LEGO® fan! Wij vinden het ontzettend knap dat onze LEGO fan op 5-jarige leeftijd al LEGO bouwt voor kinderen van 10 jaar! Wij kunnen ons voorstellen dat het nu wat moeilijker voor je wordt om hem hierin te blijven uitdagen. Bent u al bekend met het LEGO Classic thema?  Met LEGO® Classic kan de creatieve ontwikkeling van kinderen worden gestimuleerd. Fantasievol bouwen en spelen gaat heel gemakkelijk met de vrolijk gekleurde, veelzijdige LEGO® stenen. Iedere set bevat naast klassieke LEGO stenen ook een aantal speciale elementen en speelideeën om de fantasie van je kind op gang te brengen en volop inspiratie te bieden. Met de LEGO Classic sets kan je kind huizen, voertuigen en dieren bouwen en hun creativiteit spelenderwijs ontwikkelen. LEGO Classic spreekt kinderen van alle leeftijden aan en er kan door het hele gezin leuk en fantasievol mee worden gespeeld.

De LEGO bouwboekjes kun je het beste bewaren in een multomap met insteekhoezen, netjes op volgorde van setnummer. Zet de LEGO sets nooit in de zon of boven de verwarming, bij voorkeur in een donkere, droge omgeving. 

Had je al gehoord van het gratis LEGO Club Magazine? Mocht je je zoon lid willen maken, het is gratis! Wij houden jullie zelfs op de hoogte van al het nieuwe speelgoed en sturen je zoon een gratis LEGO tijdschrift!

Het enige dat je hoeft te doen is naar www.LEGOclub.nl te gaan en hem aan te melden. Je kunt ook een van onze experts bellen op 00800 5346 1111 en zeggen dat je zoon lid wilt maken.

Tot snel en blijf bouwen!

Erlijn Heuten
Marketing Coordinator Lego Nederland


Vraag over jongens/meisjes speelgoed

Ik heb een vraag over jullie juryrapport over de drone.
In het pedagogisch verslag staat: "Welk jongens- en vaderhart gaat niet sneller kloppen bij dit type technisch vermaak en plezier?".
Waarom wordt hier zo genoemd dat het leuk is voor jongens en vaders? Alsof de meeste meisjes een speelgoed drone niet ook fantastisch vinden, geloven jullie dat zelf? Het is duidelijk dat het pedagogische juryrapport niet door een pedagoog is geschreven, jammer.
Misschien zouden jullie deze artikelen eens moeten lezen: http://www.huffingtonpost.com/news/gender-neutral-toys/. Of Google eens naar deze maatschappelijke kwestie waar jullie hier, nota bene als speelgoed beoordelers, zeker een rol in spelen: https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=gender%20neutral%20toys.  

Graag hoor ik van u.
Met vriendelijke groet,
Anna 

> Lees hier het antwoord

Ja, helemaal waar. Deze opmerking over vaders en jongens is een uitglijder. Ik als pedagoog en schrijver van het pedagogisch verslag bij het genomineerde speelgoed had dat gelijk moeten zien. Onze tijd maakt gelukkig niet meer zo een groot verschil tussen jongens en meisjes. Dat zie je ook aan het percentage vrouwen dat in de techniek opgeleid wil worden of daarin vandaag de dag werkzaam is. Ik kom zelf uit de tijd van de grote emancipatiegolf van de tweede helft vorige eeuw. Besprak voor mijn studenten de vrouwenemancipatie en de gevolgen van die emancipatie voor de rollen van mannen en vrouwen / jongens en meisjes. Ik was en ben het nog steeds eens met wat toen Simone de Beauvoir in haar boek De Tweede Sexe schreef: sexeverschil is grotendeels opvoedings- en cultuurverschil! Maar, zo zei ze ook, een klein verschil blijft er wel bestaan. Maar niet in de voorkeuren voor wat je wel en niet leuk vindt, ook dus niet ten aanzien wat technische zaken je aan plezier kunnen opleveren, bijv. de drone.

Kortom. In de bio psychologie wordt er vanuit gegaan dat gedrag van mensen via sociale beïnvloeding, cultuurverschillen, enz. wordt ontwikkeld terwijl in de neurologie men van mening is dat de genetische aanleg bepalend is: dit alles betekent dat we er met elkaar nog niet uit zijn wat nu het gedrag van jongens en meisjes bepaalt hoe ze jongen of meisje (geestelijk dan) worden.

Martin Valenkamp, pedagoog


Vraag over veel speelgoed (krijgen)

Hoi, mijn zoontje is 2 weken geleden 4 geworden. Ook de december maand komt er weer aan. Oftewel veel nieuw speelgoed. Zelf probeer ik hem een paar soorten speelgoed te geven die steeds uitgebreid kunnen worden. Zo heeft hij duplo, houten treinbaan, toet toet auto's en de little people is al ingeruild voor playmobile. Ook hebben we knutselspullen en spelletjes/puzzeltjes volop. Oh en boekjes heel veel boekjes.  Hij speelt bijvoorbeeld graag met clicks bij de buurjongens, maar het lijkt me juist leuk als dat zo bijzonder blijft omdat hij dat daar doet.  Nou vroeg ik mij af, doe ik hem te kort door niet veel 'los' speelgoed te geven? Of help ik hem juist dat het niet te overweldigend wordt. Hij heeft 1 bak met 'los' speelgoed en die mag van mij vol, maar vol is vol en dan moet er iets (evt tijdelijk) weg.

> lees hier het antwoord

Beste mevrouw Visser,

Mijn vraag zou zijn: mist uw zoon iets? Is hij tevreden met het speelgoed dat hij heeft? Als dat zo is dan is met Sinterklaas een uitbreidingssetje geven bij wat uw zoon al heeft natuurlijk prachtig. Hij zal best wel eens een wens over een bepaalde uitbreiding hebben uitgesproken. Uitbreidingen maken de mogelijkheden met het speelgoed wat hij al heeft groter, en het is dan vervolgens ook zo dat er niet nog meer “los” speelgoed in de speelgoedmand komt. Maar, u geeft dan wel een ander soort meer, n.l. meer mogelijkheden.

Verder deel ik u gevoel dat de clicks bij de buren hun aantrekkelijkheid blijven houden door ze niet zelf te hebben. Samenspelen met zijn buurvriendje is een groot pedagogisch goed: socialiteit, samen doen en met elkaar delen aankweken, prachtig toch! Verder acht ik het opvoedkundig juist dat u niet mee wil gaan in het “meer, meer, meer”. Dat is een “meer” dat uiteindelijk ontevreden maakt, dat fantasie en ontdekken van mogelijkheden blokkeert. 

 Martin Valenkamp, pedagoog


Vraag over slecht slapen

Hallo, Mijn kleinzoon van bijna 13 maanden slaapt ontzettend slecht. En nu heb ik pas gelezen dat de hersentjes dan niet moe genoeg zijn. Dat ze uitgedaagd moeten worden. Daarom wil ik vragen of u weet wat welk soort speelgoed ik voor hem kan kopen zodat hij meer wordt uitgedaagd. Hij heeft voor zijn verjaardag toet toet auto en zoef zoef dieren van v-tech gehad. Maar hij slaapt nog steeds slecht. Ik hoop dat u mij kan helpen. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Anita Holt

> lees hier het antwoord

Beste Anita,

Wat een mooie en relevante vraag stelde je. Ik vat de vraag kort samen in: Met welk speelgoed kan mijn kleinzoon vóór het slapengaan het beste spelen?

Slapen is een proces dat in een cyclus van vier fasen verloopt. Deze cyclus herhaalt zich ongeveer zes keer per nacht in een vaste volgorde. Dat de hersentjes niet moe genoeg zouden zijn en daardoor geen behoefte zouden hebben het kind te laten slapen, is nog maar de vraag. Waarom? Men vermoedt dat in de vierde fase, de zogenaamde REM-slaap of droomslaap, de hersenen volop actief zijn om de opgedane informatie van de dag voor de slaap te verwerken. De eerste fase van de slaap, de overgangsfase van waken naar slapen, vraagt echter om rust. Rust in de omgeving, rust in de activiteiten die men vlak voor het slapen doet. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die voor het slapen activiteiten uitvoeren en die deze activiteiten niet hebben voltooid op het moment dat ze naar bed moeten, niet goed in slaap kunnen vallen.

Mijn eerste advies is dan ook dat het speelgoed waar het kind voor het slapen mee speelt speelgoed moet zijn dat niet te grote activiteit en spanning oproept, maar vooral ‘af’ of ‘klaar’ moet zijn voor dat het kind gaat slapen. Bouwen is bijvoorbeeld zo’n activiteit. Met niet te veel blokken of LEGO kan een bouwwerk worden afgemaakt voor het slapen.

Mijn volgende advies gaat over het spelen met onder andere i-Pads, i-Phones en tablets. Voor de spelletjes op deze apparaten zou ik zeggen voor het slapen: niet te druk, te ingewikkeld en te spannend en het spel moet ‘klaar’ of ‘uitgespeeld’ zijn. Hierbij heb ik deze heb ik ook nog een andere opmerking. Uit onderzoek van het Lighting Reasearch Center naar het effect van de hoeveelheid licht dat uit de schermen van bijvoorbeeld tablets straalt, gaat een slaappatroon verstorend effect uit. Wat is er dan aan de hand? Dat het lichaam wil gaan slapen wordt veroorzaakt door het stofje genaamd melatonine. En dat zegt tegen het lichaam: “Nu wordt het tijd om te slapen!” Een tablet straalt een zodanige hoeveelheid licht uit dat het de aanmaak van melatonine en daarmee de slaapcyclus verstoort.

Mijn tweede advies is dan ook: doe geen tabletspelletjes voor het slapengaan. Zeker niet bij jonge kinderen. Omgekeerd lijkt het wel zo dat als je ’s morgens niet goed wakker kunt worden een ‘shot tabletgebruik’ je uit de slaap kan halen.

Mijn derde advies is: doe iets samen met je kinderen! Laat ze niet alleen hun spelletjes spelen voor het slapen. Ouders om je heen wekken vertrouwen en rust op. Een boek voorlezen met een kind op schoot geeft rust. Maar, ook daarvoor geldt: kies geen al te ingewikkeld en te spannend verhaal, geen angstscènes, enzovoorts. En ook hier geldt weer: lees het hele verhaal uit en lees het niet pas de volgende dag verder.

Kortom: kies bij het speelgoed vóór het slapen om een rustig en niet te spannend speelgoed of speelactiviteit. Ook belangrijk is dat het spel of het bouwwerk voor het slapengaan wordt afgemaakt en doe gezellig met uw kinderen of kleinkinderen mee!

Martin Valenkamp

 


Vraag over geluiden dokter Bibber

Hoe worden de geluiden van Dokter Bibber gemaakt en opgenomen?
Groet Zoë.

> LEES HIER HET ANTWOORD

Dag Zoë. Wij kunnen ons voorstellen dat je je dat afvraagt. De geluiden worden in een studio opgenomen in Engeland of Amerika.

Dit antwoord is gegeven door Hasbro