Harry Broers

Speelgoedondernemer Intertoys

VOORZITTER VAN DE JURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Mijn favoriete speelgoed vroeger is de pop en raket van de tv serie uit de jaren 70; ”de man van 6 miljoen”. Helemaal geweldig.  Mijn meest favoriete speelgoed waren klapper geweren om politie-agentje en soldaatje te spelen. Schadelijk! Nee hoor, door zelf veel buiten te spelen leer jezelf behoorlijk veel om met andere kinderen samen te spelen en compromissen te sluiten.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Mijn carrière in het speelgoed is al begonnen toen ik werd geboren. Mijn bedrijf is in 1928 opgericht door mijn opa en oma. In 1993 heb ik de winkels overgenomen van mijn ouders. Op dit moment ben ik eigenaar van Intertoys Aabe XL en Intertoys Goirle.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Speelgoed is heel belangrijk voor het ontwikkelen van vaardigheden van kinderen. Zowel op cognitief, constructief als op sociaal vlak. Speelgoed is hierbij een fantastisch hulpmiddel voor ouders. Kinderen leren met speelgoed winnen, verliezen, samenspelen en leren spelenderwijs ook nieuwe vaardigheden. 
Speelgoed moet zich in de toekomst vooral gaan richten op samenspelen. Je ziet steeds minder kinderen buitenspelen en dat is zeer jammer. Hierdoor leren kinderen minder met elkaar dingen doen. En dat samenspelen is heel belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Om onafhankelijk vakjury voorzitter te zijn is dynamisch en heel leuk om te doen. Je werkt samen met andere juryleden uit verschillende disciplines met hun kijk op het speelgoed. Elk jaar leer ik hier enorm veel van. Daarnaast komt het leukste en nieuwste speelgoed elk jaar aanbod bij speelgoed van het jaar en tja ...  dan zit je er bovenop als retailer.Koen Nolmans

Gedelegeerd bestuurder ToyChamp

RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? LEGO

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? 1989

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Kinderen zullen altijd spelen en spelen is een essentieel onderdeel van opgroeien en leren. De manier waarop speelgoed wordt aangekocht is aan een constante verandering onderhevig. Maar zowel spelen als speelgoed kiezen is een fysieke bezigheid. Dat geldt zowel voor informatie-inwinning, wat zowel online als via folders kan, als voor winkelen,  waar vaak online georiënteerd en ook wel eens gekocht wordt. Maar er gaat niets boven je in een speelgoedwinkel te laten onderdompelen in de magie en dromen van wat er allemaal te vinden is. Customer journey en beleving zijn daarbij belangrijker dan ooit.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Omdat je samen met andere professionals van gedachten kan wisselen over wat er allemaal wordt aangeboden en samen kiezen wat het beste speelgoed van het moment is.Mike Bruinsma

Speelgoedondernemer, eigenaar Top1Toys Zeist

RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Als kind speelde ik het liefst met LEGO.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Ik ben begonnen als 18 jarige bij mijn oom binnen 999Games. Daar heb ik drie jaar gewerkt en het bedrijf meegemaakt tijdens de Pokemon hype. Daarna heb ik geholpen met het verder uitbouwen van de spellen die 999Games uitgaf. Hierna ben ik in 2001 mijn eerste winkel in Huizen begonnen “Top1Toys”. Daarna ben ik een tweede winkel begonnen in Zeist en ben ik online verder gaan uitbreiden. Als laatste heb ik vorig jaar Top1Toys Amersfoort overgenomen. Ik zit onderhand al 24 jaar in het speelgoedvak.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Ik blijf mijn winkels runnen en bouw mijn online verkopen uit waar mogelijk.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Ik vind het leuk om nieuw speelgoed te zien en te beoordelen. Zeker de combinatie met juryleden die meer het educatieve belichten en samen het beste en leukste speelgoed te nomineren voor speelgoed van het jaar.Kim Schepmans

Hoofd marketing ToyChamp

RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Ben geboren in 1978. Ben dus een kind van de jaren 80. My Little pony, Barbie, Playmobil en vooral veel knuffels stonden bovenaan mijn lijstje. Met de familie werd er ontzettend veel spelletjes gespeeld, Risk, onderuit, Cluedo, levensweg, .. veel MB dus. Daarnaast was tekenen en knutselen een van mijn vele hobby’s.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? 2006

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Kinderen blijven kinderen. Speelgoed zal er altijd zijn.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Het lijkt me leuk van gedachten te wisselen met mensen die dezelfde passie delen. Namelijk speelgoed. Mijn ervaring en kennis met speelgoed te kunnen inzetten om aan te geven wat het leukste speelgoed is.


Jeroen Groot

Creative Director Content bij Talpa Media

NIET-RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Ben opgegroeid met Playmobil en bordspelletjes. Veelal de klassiekers zoals Monopoly, Mens Erger Je Niet, Vier op een Rij (heel fanatiek), Scrabble en Trivial Pursuit. Was altijd ook gefascineerd door Shogun met die blokjes waarvan het getal veranderde door magneetjes. Ik was ook verslingerd aan het Simon spel met die 4 gekleurde vlakken.  Niet de meest originele spellen, maar ben ook al 45 :-) Op latere leeftijd Technisch Lego, zelf Transformers bedenken en bouwen. In de studententijd veel Risk gespeeld en later Axis & Allies dat een hele dag (soms wel 2) duurde om te spelen! Op vakantie veel het kaartspel van Catan gespeeld met alle denkbare uitbreidingen. De laatste tijd met vrienden spelen we Escape Room en raak nog steeds gefrustreerd als we een hint moeten openen! Ook poker ik heel graag, maar dat heeft weinig meer te maken met spel :-)

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Altijd een passie gehad voor het bedenken van spel systeempjes, de niet aflatende drang om een kloppend maar origineel spel te bedenken. Sinds 2007 doe ik dat als full time baan bij Talpa. Een andere tak van sport dan bordspellen, maar de overeenkomst blijft natuurlijk wel dat het allemaal moet kloppen, dat is de uitdaging. Wat bij TV een bijkomende factor is, is dat het niet alleen leuk moet zijn om te spelen, het moet ook nog eens leuk zijn om naar te kijken! Vind het ook erg leuk om pubquizzen te spelen. Zo nu en dan komen daar niet-standaard vraagvormen in voor die ik graag in m’n achterhoofd houd!

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Nu ik zelf 2 kinderen heb (van resp. 6 en 9 jaar oud) spelen we weer veel spellen aan tafel. Uno, Triominos, Kezen, Memory, BBC Earth spel, DinoBingo, Jenga en sinds kort SkipBo. Als ik zie hoeveel plezier m’n kinderen hebben aan het spelen van spellen met elkaar aan tafel en hoe snel een telefoon of volgend potje Fortnite vergeten is als we dat doen, denk ik dat er altijd een tijd blijft voor spellen. Het zorgt voor gezelligheid en verbinding. Zo nu en dan wat gezonde spanning, zeker als m’n jongste niet wint, maar dat hoort er ook bij, al maak ik tegen haar met memory geen schijn van kans!

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Ik vind het een eer om jurylid te mogen zijn, wetende hoe vreselijk moeilijk het is om in een markt waar al duizenden spellen bestaan weer iets nieuws te verzinnen. Als bedenker probeer ik altijd te doorgronden waar een basis idee vandaan komt en hoe zich dat heeft vertaald naar een makkelijk te begrijpen en leuk te spelen spel.


Frank Beentjes

Eigenaar uitgever Stoer Magazine

NIET-RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? In mijn jeugd was ik een echt buitenkind. Dus buitenspeelgoed zoals een leren voetbal, een vlieger en knikkers stonden altijd bovenaan mijn verlanglijstje. Maar ook bouwen  met LEGO, mijn stoommachientje of een bordspel was iets waar ik erg dol op was. Later is daar ook modelbouw bijgekomen.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Ik zit inmiddels al zo’n 40 jaar in de printmedia. 25 Jaar geleden kreeg ik het idee om een jeugdblad te maken waarin spellen en speelgoed centraal staan. Het moest een blad worden met veel afbeeldingen, uitleg en vooral veel visuele prikkels die uitnodigen tot spelen. Ik vond in Bart Smit een partner om dit idee uit te voeren, waarbij de winkels   van Bart Smit als distributiekanaal werden ingezet. Mijn eerste professionele stappen in de wereld van spellen en speelgoed waren een feit met Smart Kid Fun Magazine. Hieruit volgden Fox Kids Magazine, Jetix Magazine en uiteindelijk STOER.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Ik zie de wereld van het speelgoed veranderen. Er komen steeds meer mogelijkheden en nieuwe technologieën en natuurlijk heeft ook de komst van internet enorme impact gehad. In het samenbrengen van de wereld van het conventionele speelgoed en nieuwe technologieën zie ik oneindig veel mogelijkheden. Zelf denk ik dat dit een goede ontwikkeling is. Want innovatie opent nieuwe deuren naar nog meer speelplezier.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Spelen is niet alleen leuk, maar ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. De Speelgoed van het Jaar verkiezing brengt speelgoed op een leuke en toegankelijke manier onder hun aandacht en helpt ook ouders om bewuste keuzes te maken. Dit sluit eigenlijk precies aan bij wat ik altijd als doel heb gehad met het maken van kindertijdschriften. En ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd naar alle inzendingen!


Lex Zielhorst

Gepensioneerd speelgoedinkoper

NIET-RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? In mijn kinderjaren speelden wij vooral de oud bekende spellen Mens Erger Je Niet en Monopoly. In een later stadium kwamen daar o.a. Risk en Cluedo bij. Ook later met mijn eigen kinderen speelden wij deze spellen veel. Toendertijd speelden wij ook veel de DVD spellen als bvb Wild Life.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Mijn carrière in de spellen begon in 1988 bij Intertoys. Bij Intertoys heb ik t/m 2019 gewerkt. Nu geniet ik van mijn pensioen.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Spellen zullen altijd een onderdeel van het leven blijven, ze hebben ook vaak een opvoedkundig gegeven, waar o.a. de kinderen en zeker ook ouderen van kunnen leren. Kijk maar wat er tijdens de coronaperiode gebeurd is. Een toename van de verkoop in spellen en speelgoed!

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Het is leuk om aan de Jury Speelgoed van het Jaar deel te nemen om zodoende een richting te geven welk nieuw speelgoed geschikt is voor welke doelgroep.


Sebastiaan van der Pal

Spellenondernemer, eigenaar De Dondersteen, Hengelo.

SPELLENJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Axis & Allies. Het spel kocht ik voor mijn achtste verjaardag. Het duurde nog drie jaar voor ik het met mijn neefje volledig kon spelen, maar ik vond toen alles op het gebied van de Tweede Wereldoorlog machtig interessant en al die gave miniatuurtjes hielpen zeker! Ik heb al mijn verjaardagsgeld en zakgeld ervoor bij elkaar gelegd.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? De Dondersteen zijn we in 2010 begonnen.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? De spellen zitten in een Renaissance. Over tien jaar is het nog meer mainstream om spellen te spelen, kinderen én volwassenen. Ook zullen spellen ook steeds meer worden ingezet op scholen ter ondersteuning van de leervaardigheden.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Ik hoop een paar spellen te kunnen kiezen waar veel plezier aan wordt beleefd, waardoor de populariteit van spellen spelen vergroot wordt. Iedereen heeft wel een 'zwak' moment dat ze een spel willen proberen. Wanneer ze dan het verkeerde spel pakken gaat het moment verloren, als ze goed kiezen hebben ze een heerlijke nieuwe vorm van vermaak.


Mirte Mijnen

Customer Journey Specialist Speelgoed & Hobby bol.com

SPELLENJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Lastig kiezen, maar Doolhof, Krokodil met Kiespijn, Het Speelhuis en Wie is het? heb ik erg vaak gespeeld.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? In 2014, toen ik in het speelgoedteam van bol.com terecht kwam. Spellen was vanaf het begin ‘mijn’ winkel.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Spellen worden nog belangrijker als tegenhanger van alle online/beeldscherm activiteiten.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Omdat je de leukste spellen voorbij ziet komen en kan uittesten. En dat je dan uiteindelijk goede discussies met de andere juryleden krijgt over welk spel nou echt deze belangrijke prijs verdient.


Frank Floris

Spellenexpert, bestuurslid het Duivelsei

SPELLENJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Als kind was mijn favoriete spel Magic the Gathering.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Mijn geschiedenis met spellen gaat terug tot mijn jonge kinderjaren. Spelletjes voor kleine kinderen, daarna dammen, schaken, een kaartje leggen met opa en Rummicub met oma. Op de middelbare school werd dat Magic the Gathering en Dungeons & Dragons. Maar wat je mijn carrière in spellen kan noemen ging pas echt hard toen ik lid (en later bestuurslid werd) bij de Leidsche Studenten Spellenvereniging het Duivelsei (www.duivelsei.nl).

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? De toekomst van spellen is eindeloos. Hoewel mensen tegenwoordig natuurlijk veel online zijn, zal het directe menselijke contact van een bord- of kaartspel altijd een sterke aantrekkingskracht houden. Er worden tegenwoordig zoveel goede nieuwe spellen uitgegeven dat ik denk dat er voor steeds meer mensen een hoop leuks is.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Het is zo leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar 2021 omdat mensen juist nu extra behoefte hebben aan menselijk contact en gezelligheid. Als je binnen je gezin op elkaars lip zit, maakt een spelletje dingen weer wat gezelliger, en als je al je vrienden weer kan zien, dan heb je natuurlijk een hoop te vertellen terwijl je een spelletje speelt. Daarnaast brengt een goed spel gewoon een hoop speelplezier, en de makers beste spellen mogen best beloond worden voor het plezier dat ze ons geven. Daar draag ik graag een steentje bij aan.


Kim Hoetjes

Spellenwinkel Wirwar

SPELLENJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Boeken. Ik las uren achter elkaar en was vele dagen in de bibliotheek te vinden.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? In 2011. Ik was al jaren klant van Wirwar en had een mini midlife crisis. In mijn toenmalige werk maakte ik niemand gelukkig. Ik wilde iets doen waarmee ik wel mensen gelukkig zou maken. Bij Wirwar Spellen en Puzzels is dat één van de doelstellingen. Mensen komen blij binnen, en gaan hopelijk ook blij weer weg. Als dat zo is hebben wij ons werk goed gedaan.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Ik zie niet één toekomst. De wereld verandert voortdurend en het is de kunst om in te spelen op de wensen van de klant. Maar ik zie op dit moment een duidelijke behoefte aan duurzaamheid, samenwerken en kwaliteit.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? De samenwerking met de andere leden van de vakjury was erg goed. Je leert zo veel nieuwe spellen kennen en je bent helemaal op de hoogte van wat er dit jaar uit gaat komen. Al met al een erg leuk project om te doen.Angela Esajas

Leraar van het jaar 2021

ONDERWIJS

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Barbies en poppen. Daar kon ik uren mee spelen. Ik vond het leuk om mijn fantasie te gebruiken. Toen ik wat ouder was, werd ik gek op bordspellen. Levensweg, Cluedo en Monopoly waren mijn favoriet. Ook speelde ik graag kaartspellen (Patience en Pesten). Nu speel ik graag Weerwolven en Uno met mijn eigen gezin.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Dat is eigenlijk begonnen door het onderwijs. In de klas proberen we veel te spelen, daar is niet altijd tijd voor. Kinderen moeten zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Speelgoed is daarin heel belangrijk!

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Ik denk dat speelgoed altijd onderdeel blijft van het opgroeien. Ik denk dat favoriete spellen zullen blijven bestaan, maar dat er ook veel geïnnoveerd zal worden. Waarschijnlijk zullen veel spellen digitaal gespeeld worden, waardoor er nog meer mogelijkheden zijn dan voorheen.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Ik zei direct ja, omdat ik het leuk vind om te zien wat kinderen bedenken. Kinderen zijn in mijn ogen verrassend, nieuwsgierig en denken out of the box. Om daar onderdeel van te zijn en daadwerkelijk te zien waar zij mee komen vind ik inspirerend. Daarnaast is het kind in mij nog ontzettend levend en de inspiratie die ik hiermee opdoe, kan ik weer inzetten in mijn klas.


Marcel de Looper

Senior Sourcer / Category Manager bij bol.com

RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Ik was als kind vroeger heel erg veel buiten te vinden. Daarbij waren een voetbal maar met name mijn BMX crossfiets mijn favorieten.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Ik had nooit een duidelijk idee wat ik wilde worden, wel had ik altijd al een interesse in handelen en alles wat daar bij hoort. Uiteindelijk ben ik als inkoopassistent begonnen bij Makro Cash & Carry en via de textiel branche, herenmode en sportafdeling als inkoper op de seizoensgroepen terechtgekomen. Naast speelgoed kocht ik toen ook het camping, fietsen en carnaval assortiment in …… Inmiddels zit ik nu 16 jaar in de wondere wereld van speelgoed.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Speelgoed zal altijd blijven! Grote verschil nu in tegenstelling tot toen ik jong was, is dat er voor speelgoed nu veel meer concurrentie in tijdverdrijf bij is gekomen. Gamen, Youtube en TikTok schreeuwen ook om de aandacht van veel kids en daar moet speelgoed tegenop kunnen boksen. In plaats van dit als gevaar te zien, zal de kunst blijven om deze verandering te omarmen. Ook via digitale content kan je de doelgroep bereiken, sterker nog deze kan speelgoed ook promoten waardoor ze beide naast elkaar kunnen blijven bestaan en deze werelden in elkaar over gaan lopen. En als we dan ook nog afstappen van het idee dat al het speelgoed alleen voor kinderen bedoeld is (ontwikkelingen door Covid), liggen er voor de speelgoedmarkt als totaal nog vele kansen om in te vullen!

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar De artikelen die meedoen aan de verkiezing geven elk jaar weer een erg goed beeld wat er leeft over het consumentengedrag en welke ontwikkelingen boven komen drijven. Erg interessant om te zien hoe de leveranciers daar met nieuwe producten op in spelen! En met een speelgoedhart is het ook natuurlijk erg leuk om daar onderdeel van uit te mogen maken!


Yvonne Lobbes

CEO Lobbes.nl

RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Als kind ben ik opgegroeid op een boerderij. Ik schommelde, fietste en speelde heel veel in de zandbak. Mijn vader had een “tarzan touw” boven de sloot gehangen waar we veel speelden, hiermee hebben we veel stunts uitgehaald. Binnen speelde ik veel met Barbie’s. Later toen we iets ouder werden kregen we een crossbrommer waar mijn broer en ik veel aan sleutelden en hele parcoursen mee af legden.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Na mijn opleiding in de levensmiddelentechnologie heb ik 3 jaar gewerkt bij TNO in Wageningen. Ik ben toen samen met mijn man een paar maanden gaan reizen door Amerika en toen we terugkwamen was het erg moeilijk om een leuke baan te vinden. Ik ben toen al snel met het beetje geld wat we over hadden van de reis (1000 gulden) op de markt begonnen met een speelgoedkraam.  Hieruit is Lobbes.nl ontstaan. Door het contact met de klanten, en vooral met de kinderen, is op de markt ook mijn passie voor spelen ontstaan. Dat is nu 32 jaar geleden.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Zeer rooskleurig! Ons motto is ‘Spelen, Genieten en Ontwikkelen’. Ik geloof echt in het essentiële belang van spelen, voor zowel het plezier als de ontwikkeling van het kind. Juist naast alle digitale interactie, die ook geweldig is, is het fysiek spelen, buiten ravotten of binnen een geweldig bouwwerk met lego maken echt van belang. Dit is echt van alle tijden!

Het mooie van speelgoed en spelen is dat het de fantasie en verbeeldingskracht stimuleert, wat oplossend en innoverend denken bevordert. Ook de sociale interactie die bij het spelen komt kijken, neemt het kind mee in de ontwikkeling naar volwassenheid.
 

Ik vind het ontzettend leuk om hierin bij te kunnen dragen met goed en verantwoord speelgoed, passend bij ieder budget en ieder kind.
 

Speelgoed is het middel maar spelen het doel!Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Het is sowieso mijn passie om met speelgoed bezig te zijn. Ik vind het mooi dat we als specialisten in spelen (zowel vanuit de retail als vanuit sociaal, pedagogisch oogpunt) onze krachten kunnen bundelen, om de consument wegwijs te kunnen maken in speelgoed dat spel en ontwikkeling stimuleert. Verder is het natuurlijk superleuk om met andere mensen uit de markt op te trekken en een mooie selectie neer te zetten voor de verkiezingen.


Rob Mosman

Directeur Inkoop OTTO SIMON B.V.

RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Het meeste was ik toch wel buiten te vinden, bijvoorbeeld op mijn skateboard. Als ik dan toch naar binnen ging speelde ik met LEGO, GI Joe , Transformers en He-man actie figuren.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? 2003

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Kinderen blijven kinderen. Speelgoed blijft daar ben ik van overtuigd, maar het verandert de afgelopen jaren wel erg snel. Er zijn wel wat uitdagingen, een heleboel leuke nieuwe concepten of licenties krijgen gewoon geen kans want dan dient de volgende zich alweer aan. Kinderen hebben steeds meer tot hun beschikking en speelgoed heeft behoorlijk wat ‘’concurrentie’’ van met name games, TikTok, streamingdiensten, Youtube etc. Toch biedt dit ook kansen voor speelgoed zo zien we dat gaming licenties steeds beter scoren en ontstaan er ook rages door TikTok of Youtube. Na jarenlang een krimpende doelgroep gehad te hebben zien we met name het afgelopen 2 jaar een breder publiek in de winkels door bijvoorbeeld Pokémon, Bordspellen en LEGO. Met andere woorden speelgoed weet zich altijd wel een weg te vinden naar de consument. Dat geldt ook voor de distributie wij geloven nog erg sterk in onze fysieke winkels, want speelgoed wil je toch gewoon echt zien en voelen! Dit natuurlijk wel in combinatie met een website en alle mogelijk diensten om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Het lijkt me weer leuk om mijn eigen ervaringen en kennis te delen met andere specialisten om zo ook meerdere invalshoeken te horen. En hopelijk kunnen we met zijn allen een goede selectie maken waarbij we de consument op weg helpen bij het maken van zijn of haar keuze. Daarnaast is speelgoed gewoon harstikke leuk, ik kijk nog altijd uit naar de beurzen en showroom bezoeken om het nieuwste speelgoed weer te zien.


Budi Goudsmit

Kidsweek, Uitgeverij Young & Connected

NIET-RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Ik speelde het allerliefste met LEGO. Onlangs mijn oude LEGO van zolder gehaald en aan mijn zoontje gegeven. Ook was ik groot fan van HE-MAN van Mattel.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Toen ik bijna 10 jaar geleden bij de weekkrant Kidsweek kwam werken ben ik eigenlijk de speelgoedbranche ingerold.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Ik denk dat speelgoed verkoop altijd zal blijven, zowel in de fysieke winkels als online. Ik heb zelf een zoontje van 7 jaar en de fysieke speelgoedwinkel is nog steeds een feestje om daarnaartoe te gaan.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Ik vind het belangrijk dat kinderen spelen met goed en verantwoord speelgoed.


Ger Ramakers

Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP

NIET-RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Als kind waren Lego-blokken mijn favoriete speelgoed. Toen had je nog niet van die bouwpakketten. Toen ik ouder werd speelde ik het liefst met Mecano. Dat bestaat uit metalen stripjes die je met schroefjes aan elkaar zet om allerlei bouwwerken en apparaten te maken.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Tijdens mijn studie psychologie kwam spelen wel eens ter sprake, maar toen ik in 2007 spelonderzoek ging doen bij jonge kinderen was ik er dagelijks mee bezig.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Spelen zal er altijd zijn, want kinderen (en ook volwassenen) hebben van nature behoefte aan spelen. Voor kinderen is het een essentieel onderdeel in de ontwikkeling tot volwassene. Ik verwacht dat het speelgoed/spelen steeds meer digitaal wordt en ook steeds meer gebruik zal worden als leermiddel. Maar de poppen, auto’s, blokken, ballen en creatief speelgoed zullen er (gelukkig) altijd blijven.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Als kinderpsycholoog vind ik spelen, spellen en speelgoed heel belangrijk voor kinderen. Het jureren is elk jaar weer een feestje waar ik naar uitkijk. Om samen met anderen die heel veel verstand hebben van speelgoed, te kijken wat het leukste speelgoed is. Als ik elke keer weer al het speelgoed zie wat we moeten beoordelen, dan word ik gelijk heel blij!


Lisa Harinck

Coördinator Staf Swazoom Welzijn I Bestuurslid Stichting Incluze I Lid landelijke denktank Samen Spelen

NIET-RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Ik heb als kind vele fases meegemaakt met favoriet speelgoed. Wat veel terugkwam waren puzzels, bordspellen en Lego.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Ik heb gekozen voor de opleiding pedagogiek en eigenlijk ben ik toen begonnen met een stage binnen een brede school. Hierin kwam het belang van spelen al snel aan bod. In mijn laatste studiejaar was de organisatie omtrent speelgoed van het jaar op zoek naar een nieuw jurylid. Sinds toen zit ik in de jury en zijn spelen en speelgoed altijd een belangrijk onderdeel van mijn visie en werk geweest. Ik geloof namelijk dat succeservaringen de basis zijn voor een goede ontwikkeling. Dit begint bij spel en spelen.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Speelgoed zou een middel moeten zijn om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen weer meer gaan spelen. Bij uitdagende spelen en speelgoed valt er zo veel plezier te beleven aan het samen ontdekken en spelen en het vergroten van allerlei competenties terwijl je bezig bent met het leuk hebben. De kern van speelgoed is dat het leuk moet zijn en mensen onderling verbindt. Er moet diversiteit zijn in speelgoed aangezien iedereen een andere voorkeur heeft en dan kan ontdekken welk speelgoed en welke spellen het beste bij je passen.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Het is leuk omdat ik dan al het speelgoed weer voorbij zie komen en kan kijken naar de mogelijkheden die het speelgoed te bieden heeft voor de jeugd en de jongeren in mijn werkveld. Door het testen van het speelgoed ervaar ik zelf ook weer hoe leuk spelen eigenlijk wel niet is. Samen met de andere juryleden is het altijd een feest om alles samen te mogen spelen.


Michiel de Kloet

Eigenaar Kiddostoysclub.nl

NIET-RETAILJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Als kind speelde ik veel buiten, met name het bouwen van hutten vond ik prachtig. Maar natuurlijk kan dat niet altijd in ons koude kikkerlandje. Mijn broer en ik maakten knikkerbanen die op zolder begonnen en in de kelder eindigden. Alles werd daar voor uit de kast gehaald, van wc-rollen tot houten treinbanen. Ook maakten we vaak een zo hoog mogelijke toren van al het LEGO dat we hadden. Daarnaast deden we veel bordspelletjes, die staan nog steeds bij onze ouders in de kast.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Drie jaar geleden werd ik vader, en daardoor kwam er voor het eerst sinds lange tijd weer speelgoed in ons huis… hoewel KIDDOS Toys Club pas vorig jaar is gestart, denk ik dat vanaf de geboorte van mijn dochter wel het idee is gaan borrelen om te gaan ondernemen met speelgoed.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Juist omdat er zo’n breed aanbod van speelgoed is, zie ik kansen voor het groeien met KIDDOS. Via ons concept kunnen ouders ontdekken waar de voorkeuren van hun kinderen liggen. Daarnaast hoop ik oprecht dat speelgoed delen steeds meer de standaard wordt. Het is goed om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met de deel-economie, want onze wereld staat voor een paar grote uitdagingen. Natuurlijk zal ieder kind ook behoefte aan eigen speelgoed, bijvoorbeeld knuffels en poppen waar ze zich aan kunnen hechten.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar ? Ik hoop op deze manier nieuw speelgoed te leren kennen van uitdagende merken. Maar het is natuurlijk ook erg interessant om te bekijken waar andere professionals uit de branche op letten tijdens het beoordelen van speelgoed. Tot slot ben ik er na 1,5 jaar corona ook erg aan toe om nieuwe mensen te ontmoeten en te bouwen aan een netwerk!


Aad Obbens

Product development, speelgoed expert

NIET-RETAIL JURY

Lees meer


Wat was je favoriete speelgoed?
Mijn vader had heel grote houten blokken voor me gemaakt waar ik heel veel mee heb gespeeld. Verder speelde ik vroeger altijd buiten, dat was in de 50tiger jaren en wat je je nu niet meer kunt voorstellen is dat onze ouders geen idee hadden waar we uithingen zonder dat dat een probleem werd gevonden. 

Wanneer begon je carrière in het speelgoed?
Op 1 januari 1983 bij Hauseman en Hötte op de Kromboomssloot midden in de Nieuwemarkt buurt in Amsterdam. H&H was o.a. de uitgever van Jumbo maar ook van verschillende andere merken. Daar heb ik gewerkt tot 2001 tot ik mijn eigen bedrijf begon. In verschillende samenwerkingsvormen ontwikkelden we speelgoedproducten die we lieten maken in China en verkochten aan distributeurs in de hele wereld.

Hoe zie je de toekomst van het speelgoed?
Ik heb de opkomst van de computerspellen meegemaakt, we hebben nog spellen op cassettebandjes en floppy disks verkocht en toen dachten velen dat het snel bergafwaarts zou gaan met het fysieke speelgoed. In al de jaren erna is de klassieke markt altijd blijven groeien. Ik zou me dus maar geen zorgen over de toekomst. 

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury  Speelgoed van het jaar 2023?
Ik verheug me erop om weer eens het complete aanbod te bekijken en mee te helpen de pareltjes eruit te zoeken. 
 


Niels Pieterse

Spelontwikkelaar, eigenaar NRP Games

SPELLENJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Één favoriet spel is best lastig. En wat als ik me nog steeds kind voel? 😉 Maar het begon bij Stratego denk ik.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Al van kinds af aan bedenk ik spellen, maar pas toen in 2010 Rifugio 'geboren' werd, dacht ik: Dit moet er ook echt komen.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Analoog, divers, met zorg en aandacht geproduceerd, als middel om samen te brengen, te onthaasten en uit te dagen.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Bijna alles wat zorgt voor meer aandacht voor bordspellen steun ik van harte. En stiekem droom ik van een toekomst waarin Speelgoed van het Jaar, de Nederlandse Spellenprijs en de Spelauteurprijs Nederland kijken waar er samengewerkt kan worden.


Conrad Cras de Groen

Schaak en Go ‘het Paard’

SPELLENJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Elke Kerst kregen wij met zijn drieën een bordspel het was Een reis door Europa waarmee mijn passie voor bordspellen begon. Maar het was het bordspel Scotland Yard, dat ik voor mijn twaalfde verjaardag kreeg van mijn ouders, dat het vuur echt aanwakkerde. Dat spel heb ik ook echt heel veel gespeeld.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Ik ben mijn hele leven al gek van spellen. Als kind speelde ik al spellen zo vaak als ik maar kon. Maar ik heb eigenlijk altijd gewerkt in de reclame en fotografie. Spellen waren mijn hobby, maar niet mijn werk. Maar toen het bedrijf waarvoor ik werkte failliet ging vroeg Kaj van The Gamekeeper in 2012 of ik het anders niet leuk vond om voor hem te komen werken. En dat doe ik tot op de dag van vandaag met heel veel plezier. Zo werd mijn hobby uiteindelijk toch mijn werk.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? De hedendaagse spellen worden qua vormgeving en spelmechanismen steeds mooier en beter uitgevoerd. Het stoffige imago dat spellen ooit hadden is er inmiddels allang vanaf. Was het vroeger nog lekker rechttoe rechtaan Rummikub met oma aan de keukentafel. Tegenwoordig is het met al je vrienden samen de meest fantastische avonturen beleven, of elkaar keihard het mes in de rug steken, om je overwinning te behalen. Dus met de huidige generatie bordspellen kunnen we nog jaren vooruit en als de huidige ontwikkeling zich voortzet ziet de toekomst er mooi uit.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Bordspellen zijn mijn passie. Ik vind het daarom leuk om met andere mensen in contact te komen die mijn passie delen en om andere mensen een stukje van mijn passie te geven. Of dat nou privé is, of in de werksfeer, of via een vakjury. Als ik via mijn enthousiasme andere mensen kan bereiken, dan geeft dat mij heel veel plezier. En de reden dat ik ook graag deelneem aan de vakjury is omdat je onderling een stukje kennis met elkaar deelt.


Elma van Dalen

Bumble Beez Spellenwinkel

SPELLENJURY

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? Ministeck! Al die kleuren en freubeldingetjes. Heerlijk! Kon ik uren mee zoet zijn.

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Zo’n 10 jaar geleden ben ik begonnen, als hobby, met de verkoop van 2e hands spellen en puzzels. Dat liep een beetje uit de hand😊 Na een poosje ben ik, samen met mijn nichtje Mariët, een winkel begonnen en die is nu uitgegroeid tot Bumblebeez Spellenwinkel in Bergen op Zoom.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Speel goed (en spellen natuurlijk) zullen altijd blijven. Oude bekenden en nieuwe dingen. Kinderen (en volwassenen) kunnen er veel plezier aan beleven en van leren.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar 2023? Ik ben benieuwd of het leuk is😊 Uiteraard krijgen we in de winkel veel nieuwe spellen binnen, die we zoveel mogelijk zelf spelen. En over ieder spel hebben we natuurlijk een mening. Het gaat er daarbij vaak niet om of we het zelf leuk vinden of niet, maar wel of het een goed spel is dat in de smaak zal vallen bij onze klanten. We merken in de winkel dat wanneer een spel Speelgoed van het Jaar heeft gewonnen, ervan uitgaan dat het dan ook een goed spel is. Daarom is het belangrijk dat de jury de juiste spellen de prijs toekent.Ismail Aghzanay

Leraar van het jaar 2021

ONDERWIJS

Lees meer


Wat was als kind je favoriete speelgoed? In alle eerlijkheid had ik als kind niet veel speelgoed om mee te spelen.Ik speelde veelal met zelfgemaakte speelgoed en pas later, in een buurthuis bij mij in de buurt, leerde ik verschillende spellen kennen. Zo speelde ik graag domino's, 4 op een rij, dammen, Wie Ben Ik?, monopoly en kaarten. Monopoly was toch wel mijn favoriet!

Wanneer begon je carrière in het speelgoed? Omdat mijn ouders het financieel niet breed hadden, begon ik pas op latere leeftijd met verschillende speelgoed te spelen. Daarvoor was het veelal met zelfgemaakte speelgoed spelen en buiten voetballen.

Hoe zie je de toekomst van speelgoed? Ik denk dat speelgoed, ondanks de digitale spellen die men steeds vaker ontwikkelt, ook fysiek nog steeds ertoe zal doen. Als ik kijk naar mijn vrienden en ik (30+) tijdens het spelen van 30 seconds, monopoly, etc. dan moge het duidelijk zijn dat het zorgt voor ontspanning, vermaak en ook cognitieve- en/of fysieke ontwikkeling.

Waarom is het leuk om deel uit te maken van de jury Speelgoed van het Jaar? Ik ben van mening dat speelgoed een belangrijke manier is om jezelf motorisch te ontwikkelen en ook qua taal. Daarnaast stimuleert het je creativiteit, wat heel belangrijk is als kind. Als ik kijk naar hoe ik als kind blij was met het minst geringste, kijk ik simpelweg uit naar het enthousiasme en talent van de kinderen. Dat ik dat als jurylid van dichtbij mag meemaken, voelt echt als een eer!